Muistathan pitää huolta sähköpääkeskuksestasi
Asunnossasi ja tontillasi sijaitseva sähköpääkeskus on sinun omaisuuttasi, ja vastuu sen kunnossapidosta on viime kädessä sinun. Jos keskuksen kunto epäilyttää, ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä herkästi, ja myös me Nivoksella voimme auttaa vanhempien keskusten päivittämisessä ajan tasalle.
Yksityisasiakkaidemme sähköpääkeskukset ovat tyypillisesti joko tonttikeskuksia tai rakennuksen sisällä tai pylväällä olevia mittauskeskuksia. Asennuspaikasta riippumatta keskuksiin on yleensä sijoitettu liittymän pääsulakkeet sekä meidän Nivoksen toimittama etäluettava kulutusmittari. Sähköpääkeskukselta sähkö jaetaan kiinteistön ryhmäkeskuksiin tai laitteille.
”Sähkökeskukset ovat asiakkaan omaisuutta. Siksi asiakkaiden tehtävä on pitää huolta siitä, että ne pysyvät kunnossa. Jos huonokuntoinen keskuksesi aiheuttaa vahinkotilanteen, vastuu on sinulla”, käyttöpäällikkömme Petri Sorjonen sanoo.
Mitä enemmän ajan hammas kuluttaa keskusta, sitä todennäköisemmin ilmaantuu myös vikoja. Vaikka suurin osa huolloista on jätettävä ammattilaisille, muutamia asioita on keskuksen hyväksi mahdollista tehdä itsekin.
”Jos esimerkiksi kysymyksessä on vanhempi sähköpääkeskus, kannattaa tarkistaa, että kaapin ovet toimivat ja ruuvattavat luukut ovat paikoillaan ja kiinni.”
Ulkona sijaitseva sähkökeskus on enemmän säiden armoilla, minkä vuoksi ajan saatossa keskuksen kiinnitykset saattavat löystyä tai hapertua.
”Sähkökaapin kiinnitysten tarkistaminen ja tarpeen vaatiessa uusiminen on huoltotoimenpide, jonka kaapin omistajana voit itse tehdä. Näissäkin tapauksissa on varmistettava, että sähkökaappi ei pääse putoamaan. Jos näin sattuisi käymään, on syytä pyytää sähköasentaja apuun.”
Petri painottaa, että sähköasentajan kutsumista ei pidä ylipäätään ujostella.
”Sulakkeen vaihtaminen sekä pääkytkimen ja mittarin katkaisu/kytkentä-painikkeen käyttäminen ovat käytännössä ainoita toimenpiteitä, joita maallikko saa sähkökaapin sisäpuolella tehdä. Jos esimerkiksi kaapin ruuvattavia kansia täytyy aukoa tai tehdä muutoksia tai lisäyksiä keskukseen, se on aina sähköalan ammattilaisen tehtävä. Joissain tapauksissa turvallinen työskentely vaatii myös verkkoyhtiöltä sähköjen katkaisua töiden ajaksi.”
Sähkökeskukset kuntoon avaimet käteen -palveluna
Petri tietää kertoa, että sähköpääkeskuksen elinkaari on tyypillisesti noin 40 vuotta, mutta kentällä on törmätty jopa 60-luvulla asennettuihin keskuksiin.
”Vanhemmat keskukset ovat hyvin yksinkertaisia kokonaisuuksia, ja periaatteessa ne voivat olla aivan toimivia edelleen. Mutta jos sähkötarve esimerkiksi lisääntyy, vanhoja keskuksia on vaikea laajentaa. Silloin on voi olla paikallaan miettiä sähkökeskuksen saneerausta.”
Me Nivoksella olemme toteuttaneet jo useiden vuosien ajan kiinteistöjen sähkökeskuksien uusimisia rakentamalla tonttikeskuksen asiakkaalle tarvittaessa avaimet käteen -palveluna.
”Uusimisen yhteydessä voimme toteuttaa vanhojen kiinteistön sisäisten ilmajohtojen maakaapeloinnit tai tonttikeskuksen saneerauksen ulkotiloihin. Asennamme tonttikeskuksia myös uusien sähköliittymien yhteydessä”, Petri sanoo.
Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi.